top of page
  • Writer's pictureTuristička zajednica općine Pučišća

PRAŽNICA - Tipično naselje bračke unutrašnjosti



Da Dalmacija nije samo more živi je svjedok drevno srednjovjekovno naselje Pražnica, tipično naselje bračke unutrašnjosti. Stočarsko je to mjesto na bračkoj visoravni, gdje su pašnjaci dobri, a lokava u izobilju. Pravi su primjer kako su nastajala bračka naselja od razbacanih odijelitih domova, redovito pastirskih stanova u zbijena naselja mediteranskog tipa kakva nalazimo u bračkom primorju.


Pražnica su, prije svega, težačko i stočarsko naselje. Kao starinačko naselje, Pražnica najbolje čuvaju drevnu bračku čakavštinu, taj jedri i arhaični govor, pomno konzerviran, čuvan u tom rezervatu bračke unutrašnjosti.


Pražnica su se, kao uostalom sva prvotna hrvatska bračka naselja, smjestila uza stara pretpovijesna obitavališta u bračkoj unutrašnjosti.


Porijeklo imena Pražnica u glagolu je pražiti (usp. na Braču pražni kruh i supraška = zapretena žerava). Toponim ukazuje na davno paležom očišćene terene radi dobivnja obradivog zemljišta jer kamen i čeljade ovdje ratuju odvajkada, boreći se za svoj komadić zemlje.


Crkve su u Pražnicama smjerni vodič kroz prošlost. Na mjesnom groblju Čimatoriju crkvica je sv. Ciprijana iz XIII. stoljeća. U crkvici se nalazi renesansni kameni reljef iz 1467. godine, koji zauzima značajno mjesto u povijesti umjetnosti Dalmacije. Smatra se da je ovaj reljef proizašao iz radionice glasovitog Nikole Firentinca.

Na pražničkoj pjaci, rekli bi Pražničani Selu, podigao je 1638. A. Mihovilović crkvicu Svih svetih, u kojoj su, još u XVII. st. vidljivi elementi romaničko – gotičkog sloga.


Svi putevi ovdje, čini se, vode do neke crkvice, pa tako uskim kamenim putem stižemo do razvalina drevnog Straževnika (do tamo se može doći i s Gornjeg Humca) s predromaničkom crkvicom Sv. Jure, koja se spominje već 1111. godine. Kako je zvonik crkvice zidan istim četvrtastim kamenjem kao i crkvica, ovaj se zvonik smatra «najstarijim poznatim zvonikom na preslicu u Dalmaciji» (D. Domančić). U njoj je vrijedan renesansni reljef iz XV. stoljeća.


Umjeli su Pražničani vjekovima živjeti od stočarstva i poljodjelstva. Glasoviti brački sir, kruh ispod peke, janjetina na ražnju, sve redom bračke delicije, prednosti su koje su neposredno utjecali na, doduše tek stidljivi, razvoj seoskog turizma. Sve to, a danas i sve više male klesarske radionice, razlog su da se u Pražnicama još uvijek čuje smijeh djeteta. Pražnica su mjesto koje stoljećima odolijeva zaboravu jer u Pražnicama se naprosto vrijedi roditi, živjeti i umrijeti.

72 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page